Corinaldo

Echt zo’n stadje dat je moet ervaren! Uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Italië en terecht. De middeleeuwse muren van het stadje zijn nog bijna helemaal intact – een unicum. Je kunt een wandeling over de hele stadsmuur maken, een route van om precies te zijn negenhonderdtwaalf meter met uitzicht op alle hoeken van Corinaldo. Vanaf de hoogste plekken van de muur kun je op heldere dagen zelfs tot aan de Monte Conero kijken! Binnen deze robuuste muren vind je een romantisch stadje, met als kloppend hart La Piaggia, een trappartij van honderd treden waar de rode bakstenen huizen als een soort van visgraat tegenaan gebouwd zijn. Halverwege vind je een oude put, Il Pozzo della Polenta.

Er is – zoals zo vaak in Italië – een prachtig verhaal verbonden met de put. Een man zou met een flinke zak graan op zijn schouders via La Piaggia, in die tijd nog geen trap maar een steile straat die heuvelopwaarts liep, het dorpje in zijn gelopen. Bij de put pauzeerde hij even; het was immers een hele uitdaging om met zo’n zware last omhoog te lopen.

Hij zette de zak even neer op de rand van de put, om uit te kunnen blazen. De zak tuimelde echter achterover, de put in. De man probeerde het graan nog te redden, maar daarbij belandde hij zelf ook in de put. Al gauw deed onder de dorpelingen de roddel de ronde dat hij zich te goed deed aan zijn gevallen graan, dat dankzij het water veranderd was in stevige polenta.