Olijf(bladeren) waar je maar kijkt

In de oudheid werd de olijf beschouwd als een geschenk van de godin Athene aan de mensen. De oorspronkelijke boom van Athene zou nu nog steeds te vinden zijn op de Acropolis. Ook staat de olijfboom in de Griekse mythologie symbool voor vrede. Zo werd tijdens oorlogen en gevechten een olijftak geschonken aan de vijand. Wanneer deze door de andere partij werd geaccepteerd, was de oorlog voorbij.

Maar naast de symbolische betekenis is de olijf één van de oudste cultuurgewassen rond de Middellandse Zee. De boom wordt al zeker sinds 3000 voor Christus geplant. Nog altijd is de olijf in het gehele Middellandse Zeegebied te vinden en inmiddels is deze ook aangeplant in Californië, Zuid-Afrika en Australië. Veel mensen kennen het gebruik van olijfolie in de (mediterrane) keuken. Slechts weinig weten van de unieke voordelen van het gebruik van het olijfblad. Lees hierover meer in deze nieuwsbrief.
Traditioneel gebruik van de olijf

De olijfboom heeft al duizenden jaren traditioneel hoog aanzien en dat is uiteraard niet zonder reden. De Bijbel en de Koran berichtten al over bijzondere eigenschappen van de olijfboom. In de Bijbel staat de olijfboom symbool voor hoop. Zowel de olijven en olijfolie worden al sinds mensen heugenis gebruikt als voeding, maar ook als basis voor geneeskrachtige zalven, extractiemiddel voor parfums, lampenolie en heel lang geleden zelfs als betaalmiddel. Tegenwoordig kent olijfolie zijn populariteit vooral in de mediterrane keuken. Diverse wetenschappelijke onderzoeken wijzen er op dat de mediterrane eetgewoontes gezonder zijn dan de westerse. Olijfolie zou hierin een belangrijke rol spelen.